Natália
-3 °C
7 °C

A svéd kormányfő is felelős a cunami hatásaiért

MTI
2005.12.01. 16:04
Kapcsolódó cikkek (1)
Göran Persson miniszterelnök felelős azért, hogy a svéd kormány lassan és szakszerűtlenül cselekedett a több mint 500 svéd halálos áldozatot követelő, tavalyi ázsiai cunami után - állapította meg záró jelentésében az a független svéd bizottság, amelyet a felelősség megállapítására hoztak létre.

"A legnagyobb probléma az volt, hogy a kormány a válsághelyzetben nem tudta kézbe venni a gyakorlati irányítást. Ezért végső soron Göran Persson miniszterelnök a felelős" - állapította meg a Johan Hirschfeldt vezette bizottság. Laila Freivalds külügyminiszter nem adott a lakosságnak egyértelmű tájékoztatást a helyzetről. Az, hogy a kormány lassan és szakszerűtlenül cselekedett karácsony másnapján, súlyosbította a katasztrófa pszichológiai hatását, hátráltatta annak a mintegy ezer svéd turistának a segítését, aki sérülést szenvedett a szökőár nyomán, és megrázkódtatást okozott azoknak a családoknak, amelyek elveszették valamely hozzátartozójukat - írta a bizottság.

A nyugati országok közül Svédországot érte a legnagyobb veszteség: 525 állampolgára halt meg bizonyítottan, és további 18 eltűnt, majdnem mindannyian Thaiföldön.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.