Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Iraki háborús bűnösök élnek Ausztráliában?

MTI
2005.12.05. 12:12

Háborús bűnökkel gyanúsítható személyek, köztük irakiak élnek háborítatlanul Ausztráliában az egyik helyi újság szerint. A Sydney Morning Herald hétfői jelentésében azt írja, hogy Adnán at-Tikríti, Szaddám Huszein családtagja és egykori testőre hat éve tartózkodik az országban.

Tikriti ausztrál nőtt vett feleségül, Adelaide-ben él, és ügyvédje szerint a hatóságoknak nincs semmi bizonyítékuk arra, hogy emberiesség elleni bűncselekményeket követett volna el. Az ügyvéd úgy nyilatkozott a lapnak, hogy Tikríti csak kényszerből lépett be Szadám Huszein biztonsági szolgálatába, s 1999-ben az életét féltve meg is szökött, miután apját megölték a kormányzat bírálata miatt.

Az ausztrál bevándorlási hivatal viszont 2000-ben azt állapította meg róla, hogy civil lakosok politikai üldözésében játszott szerepet. A bevándorlóvízumot ezért tagadták meg tőle, de Tikríti fellebbezése után mégis engedélyt kapott a maradásra.

A lap Tikritín kívül még harminc olyan emberről tud, akiktől megtagadták a letelepedési engedélyt hasonló bűntettek gyanúja miatt, de az országban élhetnek, amíg ügyükben végleges döntés nem születik. A lap szerint ezek az emberek Afganisztánból, Irakból, Srí Lankából, Libanonból, Nepálból, Sierra Leonéból, Törökországból és Indiából származnak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.