Gábor, Karina, Ders
7 °C
21 °C

Moszkva is elítélte az iráni elnök holokauszttagadó kijelentését

MTI
2005.12.09. 17:03

Elítélte pénteken Oroszország Mahmúd Ahmadinezsádnak azt az egy nappal korábban elhangzott kijelentését, amelyben az iráni elnök kétségbe vonta, hogy megtörtént a holokauszt, és azt javasolta, hogy "költöztessék át Izraelt Európába". Ahmadinezsád szavait Izrael és az Egyesült Államok kormánya azon nyomban erélyesen visszautasította.

A moszkvai külügyminisztérium pénteki nyilatkozatában leszögezte: nehéz kommentárt fűzni az ilyen elfogadhatatlan megjegyzésekhez. Léteznek történelmileg jól ismert tények a II. világháborúval kapcsolatban, ezek közé tartozik a holokauszt is. Ezeket a tényeket nem szabad felülvizsgálni, és ennek mindenkinek tudatában kell lennie - áll a moszkvai állásfoglalásban, amely kitért arra is, hogy Oroszország, akárcsak a világ közössége, azt szorgalmazza: Izrael békében éljen egy független palesztin állam szomszédságában.

Ahmadinezsád az Iszlám Konferencia Szervezete mekkai csúcsértekezletének keretében tartott sajtóértekezletén úgy fogalmazott: "Egyes európai országok azt állítják, hogy Hitler ártatlan zsidók millióit ölte meg, s olyannyira ragaszkodnak ehhez az állításukhoz, hogy ha valaki valami ezzel ellentéteset bizonyít, börtönbe vetik. Mi nem fogadjuk el ezt az állítást". Hozzátette: ha mégis feltételezi, hogy igaz, akkor szerinte "az lenne a tisztességes" az európaiak részéről, ha saját területükön biztosítanának földet "a cionistáknak", például Németország vagy Ausztria egy részén.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Olaszorszag

Toszkánától Umbriáig.