Piroska
-12 °C
-2 °C

Megbűnhődnek a vukovári vérengzés tettesei

MTI
2005.12.12. 15:39

Súlyos büntetéseket hozott hétfőn a háborús perekben eljáró belgrádi különbíróság a vukovári vérengzés feltételezett tettesei ellen: a 16 vádlott közül nyolcat a kiróható legsúlyosabb, húsz évi börtönbüntetésre ítélt a törvényszék.

Az ítélet szerint nyolc vádlott húsz évi börtönbüntetést kapott, háromnak 15 évet kell börtönben töltenie. Egy vádlottat 12, egyet öt évi szabadságvesztésre ítélt a belgrádi különbíróság, és kilenc évet kapott az egyetlen női vádlott, név szerint Nada Kalaba. A különbíróság felmentő ítéletet hozott két vádlott ellen - jelentették belgrádi törvényszéki tudósítók.

Az elítéltek valamennyien tagjai voltak az úgynevezett vukovári területvédelmi egységnek, amely önszerveződve vívta területfoglaló harcát, tevékenységét feltételezhetően összehangolta vagy alárendelte a jugoszláv hadsereg helyi parancsnokainak.

1991 novemberében, a szerémségi város eleste után a Vukovár melletti Ovcara sertéstelepen kivégeztek 192 személyt, akik előzőleg a városi kórházba menekültek a tüzérségi támadások elől. A Nemzetközi Törvényszék (NT) az ügyben vádat emelt három egykori jugoszláv katonatiszt ellen is, akik felett október közepén kezdett ítélkezni a hágai székhelyű bíróság.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!