Emőke
8 °C
19 °C

Brüsszel a britek belátását kéri az új tagállamok érdekében

MTI
2005.12.12. 16:23

Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke hétfőn levelet intézett Tony Blair brit miniszterelnökhöz, és ebben a Nagy Britanniának járó uniós visszatérés további csökkentésére szólított fel. Hangsúlyozta, hogy erre az unió új kelet-európai tagjainak megsegítése miatt van szükség.

Barroso az unió 2007 és 2013 közötti költségvetése szempontjából meghatározó fontosságú, csütörtökön kezdődő csúcstalálkozó előtt foglalta össze a bizottság álláspontját. A költségvetésről szóló döntéshozatalt "sürgősnek, egyben elérhető közelségben lévőnek" nevezte, hangsúlyozva, hogy a "patthelyzet, a kudarc senkinek nem kedvez".

Az unió általános költségvetésnek 2007-13 között bővülnie kell a 10 új tagország tavalyi belépése miatt és azért is, mert Bulgária és Románia 2007-es tagfelvétele nem mehet végbe a Blair által most javasolt költségvetés mellett.

"Döntő pillanat a mostani" - mondta Barroso újságíróknak, hangsúlyozva, hogy a csütörtöki, pénteki csúcsértekezleten nem születhet megállapodás, ha a brit visszatérítés ügyében Anglia nem mozdul el. Megjegyezte: "Mivel a bővítés állandó folyamat, a költségvetést, a visszatérítést is állandó alapra kell helyezni a mostani időleges rendszer helyett. E nélkül nem lehet megállapodni" - tette hozzá.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.