Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

A kínzás tilalmáról fogadott el törvényt az USA

MTI
2005.12.15. 22:04
George Bush amerikai elnök hónapokon át tartó huzakodás után elfogadta John McCain republikánus párti szenátor törvény-kiegészítését, amely megtiltja a terrorizmussal gyanúsított személyekkel való kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot.

Az elnök és a szenátor csütörtökön jelentette be a hírt a sajtónak. A kiegészítés fehér házi elfogadását megállapodásnak nevezték, amely, mint az elnök hangsúlyozta, világossá teszi ország és világ előtt, hogy az amerikai kormány nem alkalmaz kínzást és külföldön és belföldön egyaránt betartja a tilalmat előíró nemzetközi konvenciót.

A Fehér Ház korábban még azzal fenyegetőzött, hogy az elnök megvétózza azt a két katonai költségvetési törvényt, amelyhez a szenátusban a kiegészítést fűzték. Dick Cheney alelnök személyesen közbenjárva próbálta elérni, hogy a Központi Hírszerző Ügynökséget mentesítsék a tilalom alól. Az érvelése szerint a kivétel bizonytalanságban tartaná a gyanúsítottakat, akik a tilalom tudatában szívósabban tagadnának.

A kongresszus többsége azonban McCain szenátor mellett állt. A szenátus 90 igen szavazattal fogadta el a kiegészítést, a képviselőház pedig szerdán este úgy foglalt állást, hogy a tilalmat be kell venni a közös törvényváltozatokba, amiről hosszú ideje egyeztetések folytak törvényhozás két háza, valamint a Fehér Ház között.

McCain szenátor annak idején Vietnamban harcolt, több évet töltött fogságban és személyesen tapasztalta meg, hogy mit jelent a kínzás.

McCain kiegészítése megtiltja a terrorizmussal gyanúsított személyekkel való kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódot, függetlenül attól, hogy milyen amerikai hivatalos szerv foglyai és hol őrzik őket.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.