Barbara, Borbála
-6 °C
3 °C

Súlyos börtönbüntetésre ítélték az andizsáni felkelés 42 vádlottját

MTI
2005.12.21. 19:52
Súlyos börtönbüntetésre ítélték szerdán Üzbegisztánban a májusi andizsáni felkelés újabb 42 vádlottját; az ismét zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson 12-től 20 évig terjedő szabadságvesztést szabtak ki a vádlottakra - jelentette be az üzbég legfelsőbb bíróság.

"A vádlottakat bűnösnek mondták ki súlyos körülmények között, előre megfontoltan elkövetett emberölésben, terrorcselekmény elkövetésében, az alkotmányos rend megsértésében és más súlyos bűncselekményekben" - közölte a bíróság szóvivője.

Az üzbég igazságszolgáltatás eddig összesen 115 embert ítélt 12-től 22 évig terjedő börtönbüntetésre a hatóságok által vérbe fojtott májusi andizsáni felkelésben való részvétel miatt. Civil szervezetek adatai szerint feltehetően 500 és 1000 között volt a halálos áldozatok száma, de a taskenti vezetés csak 187 halottat ismert be, és elutasított minden nemzetközi vizsgálatot.

A biztonsági erők tagjai ellen "a terrorcselekményeket lehetővé tevő kötelesség- és hivatali teendők elmulasztása" címén emeltek vádat, miután nem tudták megakadályozni, hogy a felkelők fegyvereket kobozzanak el egy fegyverraktárból, és támadást intézzenek egy börtön ellen. Közöttük van tizenkilenc katona, két katonaorvos és az andizsáni börtön öt őre is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!