Auguszta
5 °C
22 °C

Ausztriában meghalt egy náci orvos

MTI
2005.12.22. 20:21

Ausztriában meghalt Henrich Gross orvos, akit náci múltja miatt többször is bíróság elé állítottak fogyatékos gyerekek halálában való vétkesség miatt, de mindig megúszta a büntetést. Az osztrák hírszolgálati iroda Gross családjára hivatkozva adta hírül csütörtökön, hogy 91 éves korában december 15-én elhunyt az orvos.

Gross 1932-ben csatlakozott a Hitlerjugendhez, majd az SA (Sturmabteilung - a nemzetiszocialista párt rohamosztaga), az Anschluss után pedig az NSDAP (Nemzetiszocialista Német Munkáspárt) tagja lett. A férfi 1940-től dolgozott orvosként, 1944-től Bécsben részt vett a nácik eutanázia-programjában, amelyet az "értéktelen életek" megsemmisítésére hajtottak végre.

Grosst a háború után azzal vádolták, hogy 9 fogyatékos gyerek halálában vétkes. Először 1950-ben állították bíróság elé, és két év börtönre ítélték egy gyermek halálában való részessége miatt, a fellebbviteli bíróság azonban megsemmisítette az ítéletet, és az eljárást megszüntették ellene.

Azt követően orvosként dolgozott, a gyermekaggyal foglalkozó kutatásaiért még díjat is kapott, amelyet azonban később visszavettek tőle. A férfi ellen számos további alkalommal indult bírósági eljárás, de végül mindig megúszta elmarasztalás nélkül. Legutóbb 2000-ben állt bíróság előtt, de fokozódó elmegyengesége miatt egy fél órás tárgyalás után ejtették az ügyet.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.