Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Letette a hivatali esküt Lech Kaczynski

MTI
2005.12.23. 12:20

Letette a hivatali esküt pénteken Lech Kaczynski, Lengyelország új köztársasági elnöke. Az 56 éves konzervatív politikus, akit október 23-án a szavazatok mintegy 54 százalékával választottak meg államfőnek, a lengyel parlament két házának együttes ülésén tett esküt.

Kaczynski a szociáldemokrata Aleksander Kwasniewski utóda lett, aki összesen tíz évig volt hivatalban, így harmadik mandátumért már nem indulhatott.

A magát hívő katolikusnak valló új elnök a Szolidaritás független lengyel szakszervezet egykori aktivistája volt, majd Jerzy Buzek kormányának igazságügyi minisztere, 2002-től elnöki beiktatása előtti lemondásáig Varsó főpolgármestere volt.

Kaczynski beiktatási beszédében mindenekelőtt a korrupció elleni harcra tett ígéretet. Korábban elnökjelöltként a volt kommunistáknak a közéletből való kiszorítását és a hagyományos társadalmi értékek erősítését is hangoztatta célkitűzésként. Ez utóbbi szellemében elutasítja az abortuszt és a melegházasságokat. "Igazság, szolidaritás, becsület" - összegezte programját.

Lengyelországban sokakat aggodalommal tölt el, hogy Lech Kaczynski elnökké választásával egy családban összpontosul minden hatalom, miután a parlamenti választásokat az elnök ikertestvére, Jaroslaw vezette Jog és Igazságosság Pártja nyerte.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.