Vince, Artúr
-11 °C
-1 °C

Ashdown: Bosznia nem stabil, amíg el nem fogják a háborús főbűnösöket

MTI
2005.12.24. 15:24
Bosznia nem lehet stabil addig, amíg el nem fogják a két háborús főbűnöst: Radovan Karadzicot és Ratko Mladicot - jelentette ki szombaton a nemzetközi közösség ottani főképviselője Londonban.

Paddy Ashdown, aki januárban másnak adja át a tisztséget, amelyet 2002. óta töltött be, úgy véli, hogy Bosznia és Hercegovinában bámulatba ejtő haladást értek el az 1995-ös daytoni békekötés óta, amely hároméves háborúnak vetett véget a szerbek, bosnyákok és horvátok között.

Nem lehet azonban lezárni a dolgokat mindaddig, amíg bíróság elé nem állítják Radovan Karadzicot, a boszniai szerbek egykori politikai vezetőjét és a hadseregük parancsnokát, Ratko Mladic tábornokot - mondta.

Az, hogy tíz évvel Dayton után e kettő még mindig szabad, az mindenki kudarca - hangoztatta. - Be kell ismernünk, hogy a stabilizáció munkája nincs bevégezve addig, amíg igazságot nem tesznek, s addig nincs igazságtétel, amíg ez a kettő nincs Hágában. Ashdown szerint a kudarcért nagyrészt a szerbiai hatóságokat terheli a felelősség, mivel az elmúlt tíz évből kilencben nem voltak hajlandóak részt venni a bűnösök üldözésében.

A brit kormányzó kevéssé valószínűnek minősítette azt a belgrádi újsághírt, amely szerint Ratko Mladic még az év vége előtt horogra kerül.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.