Miklós
-7 °C
2 °C

Kína öngyilkosságba hajszolt egy diplomatát?

MTI
2005.12.28. 12:26

A japán kormány újabb hivatalos tiltakozó jegyzéket küldött a kínai vezetésnek egy Sanghajba akkreditált japán diplomata miatt, aki a sanghaji japán főkonzulátus rejtjelezője volt. A 2004 májusában öngyilkosságot elkövetett diplomata a japán kormány szerint a kínai titkosszolgálat zsarolásának esett áldozatul. A mostani immár a negyedik hivatalos tiltakozás Japán részéről. Japán az ügy tisztázását követelte Kínától, de mindeddig nem kapott választ. A japán kormány nem árult el részleteket a diplomata halálának körülményeiről

A Bunsun című japán hetilap tudni véli, a kínai titkosügynökök azzal fenyegették, hogy nyilvánosságra hozzák egy karaokebár konzumnőjével folytatott viszonyát. A kínai elhárítás a hallgatásért cserébe tudni akarta a sanghaji főkonzul által Tokióba küldött üzenetek tartalmát, továbbá azt is, hogy mely repülőjáratokat használták a titkos dokumentumot szállítására, és hogy milyen titkos kódokat használtak.

A Bunsun szerint a japán külügyminisztérium belső vizsgálata közvetlen okozati összefüggést talált a diplomata öngyilkossága és a kínai fenyegetések között. A kínai külügyminisztérium szóvivője kedden "minden alapot nélkülözőnek" nevezte az üggyel kapcsolatos tokiói információkat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.