Vilma
-7 °C
4 °C

Kritikus jelentés a beszlani túszdráma kezeléséről

MTI
2005.12.28. 15:38

Hibák és fogyatékosságok soráról beszélt a válság kezelésében a véres kimenetelű beszlani terrorakciót vizsgáló orosz parlamenti bizottság vezetője, de ezek közül az észak-oszét és ingus hatóságok hanyagságára összpontosított a moszkvai felsőházban szerdán ismertetett első jelentésében. A tavaly szeptemberi túszejtés és a szabadító akció következtében 331 ember, köztük 186 gyermek halt meg.

Alekszandr Torsin szenátor szerint a túszejtést meg lehetett volna előzni, ha az észak-oszét körzeti rendfenntartó erők teljesítették volna a moszkvai belügyminisztérium vezetőségének utasításait, amely figyelmeztette őket arra, hogy tanévkezdetkor terrorakció készül, és elrendelte a biztonsági intézkedések szigorítását az iskolák körül. A beszlani 1-es számú iskolánál azonbna tavaly szeptember elsején reggel egyetlen rendőrnő posztolt csupán, akit a terroristák szintén túszul ejtettek.

Az észak-oszét jelentés szerint a két robbanást (amely a tornaterem tetejét és az északi falát átütötte) kívülről kilőtt gránátok okozhatták, s a terroristák saját bombája csak 26 perccel később, már harc közben robbant fel, sok túszt megölve. Torsin elismerte, hogy a robbanások eredetére és más kulcskérdésekre bizottságának még nincs végleges válasza, mivel még több szakértői vélemény hiányzik.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.