Judit
-2 °C
8 °C

Kiszabadult a Gázai övezetben elrabolt olasz állampolgár

MTI
2006.01.01. 17:10
Elraboltak egy olasz férfit a Gázai övezetben vasárnap, de még aznap visszanyerte szabadságát, közölték olasz és palesztin hivatalos forrásokból.

A palesztin biztonsági erők és szemtanúk beszámolója szerint a dél-gázai Hán Júniszban elrabolt férfit, Alessandro Bernardini palesztinbarát békeaktivistát a palesztin biztonsági erők szabadították ki: fogva tartásának színhelyéhez közel a levegőbe leadott lövésekkel megfutamodásra késztették az emberrablókat.

Ezután Gázába, a megelőző biztonsági erők főhadiszállására szállították biztonsági kíséret mellett. Bernardini szabadulásának hírét megerősítette az olasz külügyminisztérium is. A békeaktivista egy olasz európai parlamenti képviselő, a Kommunista Újjáalakítás listájához tartozó Luisa Morgantini vezette delegáció tagjaként érkezett a Gázai övezetbe.

Palesztin biztonsági források szerint a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatah mozgalomhoz tartozó egyik csoport állt az emberrablás hátterében. Az egyik ilyen csoport, az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai egy fiókszervezete közölte: tagjai követték el az emberrablást.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai - Szunniták nevet viselő frakció követelte a Fatah - mint fogalmazott - korrupt vezetőinek menesztését, és azt, hogy vizsgálják ki teljesen Jasszer Arafat néhai palesztin elnök 2004-ben bekövetkezett halálának körülményeit.

Száeb Erekát, az Izraellel folytatott palesztin tárgyalások minisztere elítélte az emberrablást.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!