Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Feltörik az iráni atomipari kutatóközpont pecsétjét

MTI
2006.01.07. 16:54

Irán hétfőn vagy kedden a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőreinek jelenlétében eltávolítja a pecsétet atomipari kutatóközpontjairól - közölte szombaton az iráni nemzetbiztonsági tanács szóvivője.

"NAÜ-ellenőrök tartózkodnak Teheránban, hogy hétfőn vagy kedden eltávolítsák a pecséteket a kutatóközpontokról" - mondta Hoszein Entezámi, a nukleáris ügyekben illetékes testület szóvivője.

A NAÜ szóvivője a szervezet bécsi székhelyén mindazonáltal úgy nyilatkozott, hogy "az ellenőrök rutinlátogatáson vannak Iránban", s Teherán egyelőre nem tisztázta a NAÜ-vel a szándékait.

Közben az Európai Unió újfent arra kérte Iránt, ne újítsa fel nukleáris fűtőanyag előállítását célzó kutatásait. Teherán korábban azt közölte, hogy hétfőn újraindítja a vizsgálatokat.

"Az EU felhívja Iránt, hogy ne tegye meg ezt a lépést, mely megsérti az iráni atomprogrammal kapcsolatban a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség által elfogadott határozatok betűjét és szellemét" - áll a soros EU-elnök Ausztriában kiadott közleményben.

Irán e hét keddjén értesítette hivatalosan a NAÜ-t arról, hogy január 9-én újrakezdi a 2003 októberében felfüggesztett kutatásokat.

Hoszein Entzámi egyúttal tájékoztatott arról, hogy vasárnap folytatódnak az iráni urán oroszországi dúsításának Moszkvában felvetett tervéről Irán és Oroszország között szombaton Teheránban megkezdett tárgyalások.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!