Ágnes
-13 °C
0 °C

Nem akar női trónörököst egy japán herceg

MTI
2006.01.09. 13:13

Tomohito japán herceg a trónöröklés rendjének módosítása ellen foglalt állast, az új szabályozás ugyanis lehetővé tenné, hogy a császári dinasztia nőtagjai is elfoglalhassák a trónt. "Előbb ki kell meríteni az egyéb lehetőségeket" - idézte a Kyodo japán hírügynökség hétfőn a herceget. Így például vissza lehetne helyezni hivatalukba és méltóságukba a császári családnak azokat az egykori tagjait, akik a második világháború után elveszítették címüket.

Tomohito már szeptemberben felhívta magára a figyelmet azzal, hogy egy írásában indítványozta: állítsák vissza az ágyasok intézményét a császári udvarnál. Egy szakértői bizottság viszont novemberben azt javasolta, hogy a császár elsőszülött gyermeke nemétől függetlenül követhesse őt a trónon.

Egy 1947-ben elfogadott törvény szerint az utódlás fenn van tartva azoknak a férfiaknak, akik atyai ágon rokonai a császárnak. Ezzel szemben a jelenleg uralkodó Akihito császár családjában 40 éve nem született férfi utód. Akihito fiának, Naruhitónak feleségétől, Maszakótól lánya született, a most három esztendős Aiko. Tomohito herceg Akihitónak unokatestvére, és az ötödik a trónöröklés sorrendjében.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.