Auguszta
4 °C
22 °C

Az USA elutasítja a guantanamói támaszpont bezárását

MTI
2006.01.10. 00:09

Megerősítette az amerikai kormány hétfőn, hogy elutasítja a guantanámói börtöntámaszpont bezárását, amit a közelmúltban Angela Merkel német kancellár sürgetett.

A washingtoni külügyminisztérium szóvivője sajtóértekezletén azt hangoztatta: "mindenki reméli, hogy egyszer eljutunk addig a pontig, amikor ilyen létesítményekre nem lesz már szükség. Ezt a pontot azonban egyelőre nem értük el".

Angela Merkel küszöbönálló egyesült államokbeli látogatása előtt a Der Spiegel című hetilapnak nyilatkozva annak a nézetnek adott hangot, hogy - mint fogalmazott - meg kell találni a Kuba területén lévő amerikai börtöntámaszpont alternatíváját. A kancellár utalt arra, hogy erről a témáról tárgyalni kíván Bush elnökkel a hét második felében esedékes washingtoni látogatása során.

Sean McCormack külügyminisztériumi szóvivő ezzel szemben nyomatékosan utalt arra: Guantanámónak megvan a maga célja, létezésének megvan az alapja. "A börtön segít abban, hogy rendkívül veszélyes személyeket távol tartsunk a civilizált világtól" - jelentette ki a szóvivő, hozzátéve: "amennyiben ezeket az embereket szabadon engednénk, azonnal folytatnák a harcot."

A szóvivő ugyanakkor azt hangoztatta, hogy törvényes folyamat van érvényben az ottani körülmények vizsgálatára. Ezen kívül a Nemzetközi Vöröskereszt képviselői a nap huszonnégy órájában a helyszínen lehetnek - jelentette ki Sean McCormack.

A Kuba területén lévő hírhedt guantanámói börtöntámaszponton az Egyesült Államok több mint ötszáz, veszélyesnek tartott terroristát tart fogva, sokat közülük évek óta anélkül, hogy vádat emeltek volna ellenük.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.

Hajóutak

Csodás hajóutak, Olaszország, a Karibi álom, és a Norvég fjordok világa várja!