Emőke
8 °C
19 °C

Pinochetnek felelnie kell két újabb gyilkosságért is

MTI
2006.01.11. 20:35

Megfosztották mentelmi jogától szerdán Augusto Pinochet volt chilei diktátort annak a pernek a vonatkozásában, amelyet a Halálkaravánnak tulajdonított két gyilkosság, Salvador Allende elnök két testőrének 1973-ban történt kivégzése miatt kezdeményeztek ellene.

A 90 éves extábornok, aki mint volt államfő élvez immunitást, még fellebbezhet a határozat ellen a legfelsőbb bíróságon. A döntés révén a bűnügyben illetékes bíró, vád alá helyezheti Pinochetet, akit korábban már megvádoltak gyilkosságban való bűnrészességért a Halálkaraván elnevezésű katonai különítmény vérengzésével és a Colombo-akcióval kapcsolatban, sőt adócsalásért és korrupcióért is.

A Halálkaraván nevű katonai osztag tagjai az 1973-as katonai hatalomátvételt követő hetekben helikopterrel járták az országot, és 75 bebörtönzött ellenzékit gyilkoltak meg.

A Halálkaraván ügyében 2000 decemberében emeltek vádat a volt tábornok ellen, 2002 júliusában azonban ejtettek minden vádat. A bíróság szerint a vádlottnál diagnosztizált enyhe tébolyodottság nem tette alkalmassá az eljárásra. Az ügyész azonban azóta felfedezte, hogy az eredeti eljárásban nem szerepelt két áldozat, ezért új keresetet nyújtott be az illetékes bíróságra.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.