Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Törökország világbanki segélyre számíthat

MTI
2006.01.12. 00:36
Jelentős világbanki segélyre számíthat Törökország a madárinfluenza elleni küzdelemben, közölte szerdán Washingtonban a Világbank egyik magas rangú képviselője.

A bank kelet-európai és közép-ázsiai regionális igazgatója annak a nézetnek adott hangot, hogy a járvány leküzdését célzó erőfeszítések támogatása érdekében Ankara mintegy 30 millió dollárt kitevő segélyhez juthat. Úgy vélekedett, hogy Törökország képes ugyan felvenni a harcot a halálos fertőzést okozó vírussal, ehhez azonban nagymennyiségű pénzre van szükség.

Korábban az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete (FAO) római központjában kiadott közleményében arra figyelmeztetett, hogy a H5N1 madárinfluenza-vírus járványt okozhat Törökországban.

Juan Lubroth, a FAO egyik magas rangú állategészségügyi illetékese szerint a vírus a már meghozott óvintézkedések ellenére is tovább terjedhet mind állatokra, mind pedig emberekre, ha nem szigetelik el szigorúan mindazokat a már ismert és a még nem ismert településeket, ahol megjelent a fertőzés.

Ugyanakkor az Egészségügyi Világszervezet (WHO) európai regionális igazgatója ankarai sajtókonferenciáján szerdán megfelelőnek és kielégítőnek nevezte azokat a lépéseket, amelyet a török hatóságok tettek a madárinfluenza megfékezésére.

Törökországban eddig két kamaszkorú gyermek halt meg és több mint egy tucatnyian betegedtek meg madárinfluenzában.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.