Albin
6 °C
10 °C

Börtön a kommunista titkosrendőrség verőemberének

MTI
2006.01.12. 17:20
Négy évi börtönbüntetésre ítélte a prágai városi bíróság az egykori kommunista titkosrendőrség (StB.) egy volt tisztjét, mert részt vett annak idején antikommunista ellenzékiek megkínzásában.

Simak a titkosrendőrség egy másik tisztjével, Zbynek Dudekkel együtt megkínozta 1981 júniusában Zbynek Benysek ellenzéki személyiséget; ájulásig verték, fojtogatták áldozatukat, majd újra meg újra vizet öntöttek a fejére, hogy magához térítsék. Néhány hónappal később megvertek egy másik ellenzékit, Zina Freundovát is az StB. prágai központjában.

A másik titkosszolgálati verőembert, Dudeket is három évre ítélte az első fokon eljáró bíróság. A csütörtöki fellebbviteli tárgyaláson Dudek nem jelent meg, ezért az ő ügyében később ítélkezik a prágai városi bíróság.

A kínzásokkal az volt a céljuk, hogy az ország elhagyására kényszerítsenek ellenzékieket. Ezt a két említett ellenzéki esetében el is érték. A titkos művelet az Asanace nevet viselte (ez csehül tisztogatást jelent), és a Charta '77 emberjogi kiáltvány 1900 aláírója ellen irányult, azon belül is főként 50 kiemelten veszélyesnek tartott ellenzéki ellen.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.