Miklós
-7 °C
2 °C

Pedofil-ügyek miatt hallgattak le portugál politikusokat

MTI
2006.01.13. 16:05

Illegálisan lehallgatták Jorge Sampaio portugál elnök és Antonio Guterres volt miniszterelnök magántelefonjait - írta a 24 Horas portugál lap pénteki számában.

A lap értesülései szerint 2001 decembere és 2002 májusa között törvénytelenül hallgatták le mindkét szocialista politikusnak, valamint a lisszaboni parlament elnökének, az alkotmánybíróság elnökének és a számvevőszék elnökének privát telefonvonalát, összesen több mint nyolcvanezer alkalommal.

José Souto Moura főügyész pénteken, az államfővel folytatott találkozó után vizsgálatot indított az ügyben, "rendkívül nyugtalanítónak" nevezve az információkat. A lehallgatást állítólag az eddigi legnagyobb pedofilbotrány ügyében nyomozó illetékes államügyész rendelte el.

Négy évvel ezelőtt nyilvánosságra került, hogy a Casa Pia állami árvaház- és iskolahálózat létesítményeiben több tucat gyermek lett éveken át megrontás áldozata. Az ügyben 2005 januárjában indult per, a vádlottak között van többek között egy egykor népszerű televíziós műsovezető és egy volt nagykövet.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.