Judit
-2 °C
8 °C

Irán kétszázmillió dollárt költ új atomerőművekre

MTI
2006.01.16. 15:43

215 millió dollárnak megfelelő összeget irányzott elő Irán további két új atomerőműnek, az ország második és harmadik ilyen létesítményének felépítésére - jelentette hétfőn a teheráni rádió.

Az iráni tervezési hivatal vezetőjét idéző beszámoló szerint a következő, március 21-én kezdődő év költségvetésének tervezetébe 1940 milliárd rialt (szabadpiaci árfolyamon mintegy 215 millió dollárnak megfelelő összeget) állítottak be a két erőmű felépítésére.

Iráni vezetők a múlt hónapban azt közölték, hogy a déli Huzisztán és Busehr tartományokban tervezik felépíteni a létesítményeket. Irán orosz segítséggel szintén Busehrben építette fel első atomerőművét, amelyet idén kíván üzembe helyezni. Teherán további húsz atomerőművet szeretne felépíteni, s Moszkva felajánlotta a munkák egy részének kivitelezését.

A nyugati országok ellenzik az iráni urándúsítást, mivel a folyamat atombomba-alapanyag előállítására is felhasználható. Az Egyesült Államok azzal vádolja Iránt, hogy békés célúnak mondott atomprogramja leple alatt atomfegyver előállítására törekszik, amit Teherán cáfol.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Értékeljen, nyerjen!

Van kedvenc légitársasága? Írja meg véleményét itt!