Zelma, Rajmund
-7 °C
-3 °C

Iránban betiltották a CNN-t

MTI
2006.01.16. 18:30

Iránban betiltották a CNN amerikai hírtelevízió tevékenységét arra hivatkozva, hogy elferdítette Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnök szavait - közölte hétfőn a teheráni kulturális minisztérium egyik illetékese.

A magát megnevezni nem kívánó illetékes szerint a CNN szinkrontolmácsa úgy fordította Ahmadinezsád szavait az elnök szombati, egyenes adásban közvetített sajtótájékoztatója során, hogy Irán atombomba birtoklására törekszik, és a Nyugatnak nem szabad megakadályoznia, hogy Iránnak atomfegyverei legyenek.

Az iráni kulturális minisztérium közleménye szerint a perzsa nyelven beszélő elnök a "technológia" és nem a "fegyver" kifejezést használta, s azt hangsúlyozta, hogy "az atombomba birtoklása és alkalmazása ellentétes az iszlám vallással". Ezért, figyelembe véve a CNN-nek a szakmai etika ellen az elmúlt években elkövetett vétségeit, a CNN újságírói tevékenységét beszüntetik Teheránban, és a hírcsatorna tudósítói a jövőben nem utazhatnak Iránba - áll a kommünikében.

A CNN iráni származású sztárriportere, Christiane Amanpour jelenleg Teheránban tartózkodik. Az amerikai hírcsatornának nincs állandó irodája Iránban, de tudósítói korábban rövid időtartamra beutazási engedélyt kaptak.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.