Zalán
6 °C
19 °C

Berlin és Bécs tovább korlátozza a kelet-európaiak munkavállalását

MTI
2006.01.17. 19:58

Németország további három évre korlátozza a 2004. májusban EU-tagokká vált közép- és kelet-európai országok állampolgárainak szabad munkavállalási jogát, közölte kedden az MTI-vel a német munkaügyi minisztérium szóvivője.

Lapértesülés szerint hasonlóképpen döntött Ausztria is, Franz Müntefering német és Martin Bartenstein osztrák munkaügyi miniszter Berlinben egyeztetett erről.

Az Európai Bizottság február 8-ra várt jelentésében nem fogalmaz meg ajánlást a korlátozások feloldására, hangzott el az uniós szociális biztos köreiből. A jelentés azonban mindenesetre megállapítja majd az eddigi munkaerőmozgások alapján, hogy azok a régi EU-tagok, amelyek nem halogatták az új belépők munkavállalóinak szabad beengedését, profitáltak a kelet-európai munkaerő odaáramlásából.

Eddig Finnország és Spanyolország jelezte, hogy meg akarja szüntetni a kelet-európai munkaerő szabad áramlására vonatkozó korlátozásait, de ehhez mindkét államban először a parlament jóváhagyása szükséges.

A régi uniós tagok közül csak három állam, Nagy-Britannia, Írország és Svédország szabadította fel teljesen már 2004. májustól az új tagországok állampolgárainak munkavállalását.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön! London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.