Vilma
-8 °C
3 °C

Bővülhetnek a nemzetiségi jogok Romániában

MTI
2006.01.27. 15:05

Az erdélyi magyarság számára számos, alapvetően fontos rendelkezést tartalmazó jogszabályt fogadott el a román kormány e heti rendes ülésén - közölte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) bukaresti sajtóirodája.

A tájékoztató szerint a Tariceanu-kormány csütörtöki ülésén elfogadott jogszabályok között szerepel a közigazgatási reformcsomag, amely tartalmazza az RMDSZ által szorgalmazott decentralizációs kerettörvényt-tervezetet is. A jogszabály a már létező decentralizációs törvény kiegészítése, és számos, az erdélyi magyarság számára alapvetően fontos rendelkezést tartalmaz.

A tervezet ugyanis kimondja, hogy azokban a közigazgatási egységekben, amelyekben a nemzeti kisebbség számaránya 20 százalék alá esik, továbbra is biztosított az illető közösség anyanyelv-használati joga a közigazgatásban. A tervezet értelmében ugyanakkor az anyanyelvhasználat joga kibővül oly módon, hogy azokon a településeken, ahol a kisebbség számaránya eléri a 20 százalékot, nemcsak a polgármesteri hivatalokban, hanem az ennek alárendelt intézményekben is használható lesz az anyanyelv.

Jelentős előrelépésnek számít az is, hogy a jogszabály szerint azon önkormányzatok esetében, amelyek tanácsaiban a nemzeti kisebbségek kiteszik a tanácstagok 1/5-ét, az üléseken használható az illető kisebbség nyelve. Az eddigi rendelkezés szerint az anyanyelvhasználatra csupán azokban a tanácsokban volt lehetőség, amelyekben a kisebbség a tanácsi helyek egyharmadát foglalta el.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Egzotikus élmények!

Amiről eddig álmodni sem mert. Luxus nyaralás, a világ legcsodálatosabb tengerpartjain.