Vilma
-7 °C
4 °C

Irán szerint csak tárgyalásokkal oldható meg a nukleáris probléma

MTI
2006.01.29. 13:16
Teherán szerint a tárgyalások és nem a fenyegetések jelenthetik az Európával való megegyezés kulcsát a vitatott iráni atomprogram ügyében, és a kemény intézkedések csak kemény válaszlépéseket szülhetnek.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) kormányzótanácsa jövő csütörtökön ül össze Bécsben annak megvitatására, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják-e a kérdést.

Hamid Reza Aszefi iráni külügyi szóvivő vasárnapi sajtóértekezletén azt hangoztatta, hogy továbbra is nyitva áll az ajtó Irán és Európa kompromisszuma előtt. "A párbeszéd az egyetlen megoldás - mondta a szóvivő. - Az európaiaknak nem lenne szabad elhamarkodottan cselekedniük. Tudniuk kellene, hogy tárgyalásokból születhet a megegyezés."

"A feszültség szítása Iránban is keményíteni fogja a hangulatot" - folytatta Aszefi, aki szerint az ügy "bárhová máshová, mint a NAÜ elé utalása egyetlen problémát sem oldhat meg".

A szóvivő azt is mondta az újságíróknak, hogy Irán megadta a válaszokat a NAÜ ellenőreinek egy korábbi észak-teheráni létesítménnyel kapcsolatban, amelyet földig romboltak, és a helyén parkot létesítettek. A lavizáni üzemre utalt, ahol amerikai állítások szerint Irán olyan kísérleteket folytatott, amelyeknek közük lehetett az atomfegyvergyártáshoz.

Aszefi szerint Ollie Heinonen, a NAÜ biztonsági kérdésekért felelős igazgatóhelyettese a válaszokkal elégedetten távozott Iránból. Erről nem mondott többet a szóvivő.

A sajtóértekezleten szó volt az urániumdúsítással kapcsolatos iráni-orosz tárgyalásokról is. Aszafi közölte, hogy a tárgyalások folytatódnak, a két fél megvitatja a dúsításra vonatkozó terv részleteit és egy más országokat magában foglaló tervet is. Mint mondta, Kína lehetne az egyik olyan ország, amely csatlakozhat a projekthez.

Másfél napos londoni látogatásra indul vasárnap Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, és megbeszéléseinek fő témái között szerepel az iráni atomdosszié is.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.