Natália
-3 °C
7 °C

Tízezrek tüntettek Izraelben zsidó vadkolóniák felszámolása miatt

MTI
2006.02.05. 23:49
Több tízezer zsidó telepes és jobboldali aktivista tüntetett vasárnap este Jeruzsálem központjában egy ciszjordániai zsidó vadkolónia erőszakos felszámolása ellen, amely a tüntetők félelmei szerint a ciszjordániai zsidó telepek szélesebb körű kiürítésének előhírnöke lehet.

A Jeruzsálem főterén összegyűlt tömeg felett kifeszített felirat azt hirdette, hogy Ehud Olmert ügyvezető izraeli kormányfő "rossz a zsidóknak", egy másik transzparensen pedig az állt, hogy Olmert polgárháborúba taszítja az országot.

A tüntetésen az izraeli média szerint legalább 30 ezer, a telepesek szerint 100 ezer embert vett részt. A rendőrség nem közölte, hogy mekkorára becsülte a résztvevők számát.

A tüntetők haragját az váltotta ki, hogy izraeli rendőrök és katonák szerdán heves ostrommal elfoglalták és lerombolták Amóna ciszjordániai zsidó vadkolóniát. A helybéli és más kolóniákról odasereglett több ezer telepes heves ellenállást tanúsított. Mintegy 250-en sebesültek meg a több órán át tartó csatározásokban. A sérültek között hatvan rendőr és katona volt.

Ez volt az izraeli rendfenntartó erők és telepesek legsúlyosabb összecsapása azóta, hogy több évtizedes megszállást követően Izrael tavaly szeptemberben kivonta katonáit és telepeseit a Gázai övezetből. A telepesek attól tartanak, hogy Amóna felszámolása a ciszjordániai zsidó kolóniák szélesebb körű kiürítésének az előhírnöke lehet. A telepesek követelték a rendőrség brutálisnak mondott fellépésével kapcsolatos panaszaik kivizsgálását is. A rendőrség belső vizsgálatot indított az ügyben, de elutasította az erőszak túlzott mértékű alkalmazásával kapcsolatos vádakat.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!