Miklós
-7 °C
2 °C

Körmöcbánya nem akar ciános aranybányát

MTI
2006.02.10. 18:13

Az egykoron Európa legnagyobb aranybányáját bíró Körmöcbánya (Kremnica) önkormányzata a város lakosaival egyetértésben elutasította, hogy a kanadai Tournigan Gold Corporation ismét aranyat bányásszon a várost övező nyíltszíni területeken.

A körmöcbányai önkormányzat úgy határozott: szó sem lehet róla, hogy kedvezzen a kanadai társaság és a társberuházójaként - besztercebányai (Banská Bystrica) székhellyel - bejegyzett cég teveinek, mert nem akarják, hogy a történelmi bányavárost a felszíni aranybányászattal járó por és zaj árassza el. Nem kívánatos a bányászattal járó forgalomnövekedés sem, és végképp megengedhetetlen, hogy a cián alkalmazásával járó technológiával jóvátehetetlen környezeti károk keletkezzenek.

A körmöcbányai önkormányzat levélben fordult a szlovák kormány környezetvédelmi miniszteréhez, melyben arra kérte Miklós Lászlót, hogy Csehországhoz hasonlóan a szlovák környezetvédelmi tárca is készítse elő azt a törvénytervezetét, amely majd törvényi erőre emelkedvén megnyugtatóan útját tudja állni a cián felhasználásával járó nemesfémbányászati technológiák alkalmazásának.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.