Vilma
-7 °C
4 °C

Összeült kormányfőjelöltet választani a győztes iraki síita szövetség

MTI
2006.02.11. 15:18
Összeült szombat délelőtt a decemberi iraki választásokon győztes síita pártszövetség, hogy megválassza kormányfőjelöltjét, de a résztvevők úgy döntöttek, hogy másnapra halasztják a jelölt megnevezését. A miniszterelnöki posztért, amely a választásokon szerzett 128 parlamenti mandátum alapján a síitáknak jár, az 55 éves Ibráhim al-Dzsaafari jelenlegi kormányfő és a 63 esztendős Ádel Abdel-Mahdi alelnök száll ringbe.

"A döntést vasárnapra halasztottuk Muktada asz-Szadr (radikális síita hitszónok) híveinek nyomatékos követelésére, akik ragaszkodtak ahhoz, hogy a döntés konszenzussal, ne pedig szavazással szülessen meg" - mondta a Rida Dzsavád Taki, az Iraki Iszlám Forradalom Legfelső tanácsának egyik vezetője. Nadím al-Dzsábiri, a Fadhila vallási párt vezetője úgy tudja, hogy a következő ülésre vasárnap délelőtt kerül sor. "Ha addig nem születik konszenzus, akkor szavazás lesz" - tette hozzá.

Az iraki választási bizottság által pénteken bejelentett hiteles végeredménye szerint a síita szövetség 128 helyet kapott a 275 tagú parlamentben. Abszolút többsége tehát nincs, de jóval több mandátumot szerzett, mint a szunnita arab pártok (58) és a kurd szövetség pártjai (53). Az alkotmány szerint a miniszterelnököt a legtöbb parlamenti helyhez jutó parlamenti csoportnak kell adnia.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!