Emőke
8 °C
19 °C

Hamász küldöttség látogat Moszkvába

MTI
2006.02.11. 18:27

Valószínűleg a hónap vége felé látogat el Moszkvába a Hamász radikális palesztin mozgalom delegációja - közölték szombaton orosz és palesztin források.

- Bár hivatalos meghívót még nem kaptunk, de olyan értesülésekhez jutottunk, hogy a Hamász vezetőinek oroszországi látogatására a hónap második felében kerül sor - jelentette be Számi Abu Zuhri, a Hamász egyik gázai vezetője és szóvivője.

Előzőleg Moszkvában Alexander Kalugin, a külügyminisztérium közel-keleti megbízottja közölte: "eléggé valószínű", hogy a megbeszélések ebben a hónapban lesznek. Szerinte a küldöttséget Háled Mesaal, a mozgalom főnöke vezeti majd.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtökön jelentette be, hogy meg akarja hívni a Hamász képviselőit. A NATO védelmi minisztereinek pénteki taorminai tanácskozásán Szergej Ivanov, a kormányfő helyettese kijelentette, hogy a nemzetközi közösség tagországainak "előbb vagy utóbb" fel kell venniük a kapcsolatot az iszlámista párttal.

Izrael árulásnak minősítette az orosz meghívást. Az Egyesült Államok magyarázatot kért, majd közölte, hogy tiszteletben tartja a "szuverén" orosz döntést, miután biztosítékokat kapott Oroszországtól e lépés célját illetően. Franciaország üdvözölte a meghívást.

A Hamász mozgalom továbbra is az Európai Unió által terroristának minősített szervezetek listáján van. Az Európai Unió külügyminiszterei január 30-án Brüsszelben felszólították az öt nappal korábbi palesztinai választásokon győztes radikális palesztin szervezetet, hogy mondjon le az erőszakról, ismerje el Izrael, és fegyverezze le harcosait.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.