Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Mohamed-karikatúrák: nőtt a dán jobboldal népszerűsége

MTI
2006.02.12. 16:17
Jelentősen megnövelte a jobboldali populista Dán Néppárt (DVP) népszerűségét a Mohamed-karikatúrák körüli vita. A legutóbbi közvélemény-kutatás szerint a megkérdeztettek 17,8 százaléka válaszolt úgy, hogy a DVP-re szavazna, ha most tartanák a választásokat - jelentette vasárnapi számában a Jyllands-Posten című dán napilap, amelyben először jelentek meg az iszlám világban óriási felháborodást kiváltó gúnyrajzok.

Pia Kjaersgaard pártelnök asszony a karikatúrák elleni világméretű tiltakozási hullám tetőpontján kijelentette, hogy a fundamentalista dániai imámok "dudvák, amelyekkel nekünk magunknak kell végeznünk". A tíz éve alapított DVP-t tartják felelősnek a külföldiekről Dániában folyó társadalmi vita kimondottan durva hangneméért és a bevándorlási korlátozások drákói megszigorításáért Rasmussen 2002-ben történt hivatalba lépése óta.

A Ramboll Intézet által készített felmérés az ellenzéki szociáldemokraták komoly visszaesését mutatta: a válaszadók 21,6 százaléka szavazott bizalmat a pártnak a választásokon elért 25,9 százalékkal szemben. Rasmussen jobboldali Liberális Pártjának (Venstre) és konzervatív koalíciós partnerének népszerűsége is csökkent, de csak kis mértékben.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!