Ferenc, Olívia
-4 °C
4 °C

Iszlám szélsőségeseket ítéltek börtönbüntetésre Belgiumban

MTI
2006.02.16. 22:35
Börtönbüntetésre ítéltek csütörtök este Belgiumban több iszlám szélsőségest: a bíróság megállapította, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorszervezethez kötődő, a 2003-as marokkói és a 2004-es spanyolországi pokolgépes robbantásokért felelős terrorcsoport, a GICM egyik "alvó sejtjét" alkották, s logisztikai segítséget nyújtottak a bűncselekmények elkövetőinek.

A vádlottak padjára került férfiak közül kettőt 7-7 évi, egy harmadikat 6 évi börtönre ítéltek. A bíróság mindhármójukat "terrorcsoport vezetőjének" minősítette. További hat vádlott esetében az ítélet három évi felfüggesztett börtöntől öt évi letöltendő börtönig terjed. Két embert felmentettek, további két személynél pedig - mivel kiderült, hogy a terrorizmussal nem hozhatók összefüggésbe, ellenben illegálisan tartózkodtak Belgiumban - később fognak dönteni.

A most elítélt személyeket - többségében marokkói származású belga állampolgárokról van szó - 2004 márciusában, illetve júniusában tartóztatták le Brüsszelben és a belga főváros környékén. Az volt a vád ellenük, hogy egy olyan terrorista sejtet alakítottak, amely szállást adott a GICM, a Marokkói Harcoló Iszlám Csoport tagjainak, köztük egyes vezetőinek is, s anyagilag is segítette őket. Bár a nyomozók semmiféle bizonyítékot nem találtak arra, hogy ők maguk szintén merényleteket terveztek volna, vagy hogy fegyverrel, robbanóanyaggal rendelkeztek volna, egy új belga törvény értelmében ez a logisztikai segítség önmagában is lehetővé tette, hogy az illetőket terrorszervezet tagjaként állítsák bíróság elé.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.