Zalán
6 °C
19 °C

Kizárta az ETA az erőszakról való lemondást

MTI
2006.02.18. 22:13
Kizárta az erőszakról való lemondást szombat esti nyilatkozatában az ETA baszk szeparatista szervezet. Egy baszk rádióadóban elhangzott, a spanyol kormányhoz intézett üzenetében az ETA leszögezte, hogy nézete szerint egyelőre nem érkezett el a fegyverszünet ideje, ezért nem hajlandó lemondani az erőszakról.

A nyilatkozat előzményeihez tartozik, hogy az elmúlt napokban több spanyolországi lapban olyan értesülések jelentek meg, amelyek szerint az ETA kész felhagyni a terrorral, s hajlandó lemondani az erőszakos cselekményekről. Valószínűleg már ezeket az értesüléseket igyekezett cáfolni a szervezet azzal a két merénylettel, amelyet a napokban Spanyolország északi részén követett el. A szóban forgó két merénylet csupán anyagi károkat követelt.

Az ETA szombat esti állásfoglalása azonban már közvetlen cáfolata volt az említett sajtójelentéseknek. A spanyol kormány azon a véleményen van, hogy a szeparatista szervezetet sikerült jelentősen meggyengíteni az elmúlt években végrehajtott letartóztatásokkal. Madrid 2005 májusában tárgyalásokat javasolt, amennyiben az ETA kész lemondani az erőszakról, amit azonban az utóbbi elutasított.

A hatóságok szerint a baszk szeparatista szervezet által az 1960-as évek második felétől elkövetett merényletek több mint 800 halálos áldozatot követeltek.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.