Antal, Antónia
-7 °C
0 °C

Ellenzéki összeesküvés Fehéroroszországban?

MTI
2006.03.02. 00:53
A fehérorosz biztonsági szolgálat egy olyan ellenzéki összeesküvést leplezett le, amely az ebben a hónapban esedékes elnökválasztás utáni napokban súlyos zavargásokat igyekszik majd kirobbantani, közölte szerda este a volt szovjet köztársaság állambiztonsági hivatalának a főnöke.

Sztyepan Szuharenko az állami televízióban felolvasott nyilatkozatában azt mondta, hogy a szervezkedés forgatókönyve szerint a március 19-i voksolás után robbantásokat hajtanak végre abban a tömegben, amely az ellenzék hívószavára tódul majd az utcákra, hogy tiltakozzék az állítólagos választási csalások miatt. Céljuk az, hogy magukhoz ragadják a hatalmat, fűzte hozzá.

A fehérorosz KGB vezetője szerint a bekövetkező véres eseményekért a felelősséget a hatóságokra igyekeznek majd kenni. Ezt követően kezdik meg a közhivatalok és vasútállomások elfoglalását, a közlekedés megbénítását, vagyis azon lesznek, hogy az állami szervek teljes mértékben megszűnjenek működni - állította Szuharenko.

Alekszandr Milinkevics, az ellenzék vezére egy ukrán rádiónak nyilatkozva kereken cáfolta, hogy ilyen terveik lennének. Rámutatott: céljaikat kizárólag békés eszközökkel igyekeznek elérni, és nem követelnek mást, csupán csak tisztességes elnökválasztást.

A fehérorosz hatóságok a múltban már többször illették a mostanihoz hasonló vádakkal az ellenzéket, de egyszer sem igazolódott be, hogy a fennálló rendszer megdöntésére szövetkezne bárki is.

Alekszandr Lukasenko, az országot vaskézzel irányító elnök nagy eséllyel készül harmadik államfői mandátumának a megszerzésére. Főként vidéken népszerű annak hangoztatásával, hogy megóvja a lakosságot a többi volt szovjet tagköztársaságban bekövetkezett felfordulástól és bizonytalan belpolitikai helyzettől.

Kreuzenstein mesevára

Nézd meg Te is Laczko legújabb fotóit!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.