Natália
-3 °C
7 °C

Elit terroristaelhárítók az USA-nagykövetségeken

MTI
2006.03.09. 06:50

A Pentagon a különleges műveleti erők elitkatonáinak pár fős kis csoportjait helyezte el az Egyesült Államok jó néhány külföldi nagykövetségén azzal a feladattal, hogy információkat gyűjtsenek a terrorizmus elleni harc támogatására az adott országban vagy térségben.

A védelmi tárca illetékesei szerdai képviselőházi meghallgatásukon közölték, hogy az elitkatonák - "katonai összekötő elemek" - a nagykövetek jóváhagyásával és a fogadó ország tudomásával végzik a munkájukat az amerikai nagykövetségeken. Az egységek a különleges műveleti parancsnoksághoz tartoznak, amelynek a főhadiszállása a floridai Tampában, a MacDill légitámaszponton található.

Amerikai sajtóvélemények szerint a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) nincs elragadtatva a Pentagon "birtokháborító" kezdeményezésétől. A CIA újabb bizonyítékát látja annak, hogy a védelmi tárca Donald Rumsfeld minisztersége alatt előszeretettel bocsátkozik olyan hírszerzési műveletekbe, amelyek hagyományosan más szervezetek feladatkörébe tartoznak.

Sajtóértesülések szerint az elitkatonák elhelyezését a nagykövetségeken két éve kezdték el vagy két tucat afrikai, ázsiai és dél-amerikai országban, ahol fokozott a terrorista fenyegetettség.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.