Mária
-7 °C
3 °C

Kizárták a betanított tanúkat az al-Kaida-tag perében

MTI
2006.03.15. 00:31
Az amerikai kormány ügyészei az illetékes bíró kedden meghozott döntése szerint továbbra is halálbüntetést kérhetnek a terrorizmussal vádolt Zacarias Moussaoui fejére, de nem idézhetik meg azokat a tanúkat, akiket jogsértő módon még vallomásuk előtt tájékoztattak a per korábbi eseményeiről és kioktattak arról, hogy mit mondjanak a bíróság előtt.

Leonie Brinkema bírónő hétfőn 48 órára felfüggesztette a virginiai Alexandriában folyó per tárgyalását, és fontolóra vette a halálbüntetés elutasítását, miután kiderült, hogy a szövetségi repülésügyi hatóság (FAA) jogi képviselője a vád hét tanúját előzetesen kioktatta arról, hogy mit mondjanak a vallomásukban. A védelem a per beszüntetését kérte a történtekre hivatkozva. Leonie Brinkema bírónő hétfőn kijelentette, pályája során még sosem tapasztalta a védelem jogának ilyen kirívó megsértését. Kedden úgy döntött, hogy kizárja a perből a vád hét fontos tanúját, a per azonban folytatódhat, amelynek egyetlen tétje az, hogy a 37 éves algériai származású francia állampolgárra méreginjekcióval végrehajtandó kivégzés vagy pedig életfogytiglani börtön vár.

Zacarias Moussaoui tavaly bűnösnek vallotta magát terrorista összeesküvés vádjában. Elismerte, hogy az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagja és öngyilkos merényletre készült, de azt állította, hogy egy későbbi merénylethullámban szántak neki feladatot, a szeptember 11-i terrortámadásokhoz nem volt semmi köze és nem is tudott az előkészületeiről.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Budapest Te Csodás!

Karácsonyi pompába öltözött utcák, színes adventi vásárok, gazdag kulturális élmények, ez mind Budapest.