Aladár, Álmos
-1 °C
9 °C

Milinkevics az utcára szólítja a fehérorosz elnökválasztás ellen tiltakozókat

MTI
2006.03.19. 13:54
Ismét az utcára szólította híveit vasárnap Alekszandr Milinkevics, a fehéroroszországi egyesült demokratikus erők közös elnökjelöltje Minszk 13. választókörzetében, miután feleségével együtt leadta szavazatát. "Nem a téren választunk elnököt, de ott fogjuk elmondani, milyen volt a választás" - mondta az elnökjelölt, aki közölte: virággal, békésen vonulnak a térre. Az ellenzék a hatóságok által nem engedélyezett tüntetésre szólította fel híveit a választás során elkövetett törvénytelenségek ellen tiltakozva. A biztonsági szolgálat figyelmeztette a lakosságot: aki részt vesz a tüntetésen, terroristának fogják tekinteni és súlyos büntetésre számíthat.

Milinkevics elmondta, hogy nem tudtak saját megfigyelőket állítani a választásra, mivel a megyékben és a járásokban több mint 300 aktivistájukat őrizetbe vették. Bírálta a kedd óta tartó előzetes szavazást, mert - mint mondta - "ezek a szavazatok eltűnnek". A választások legnagyobb eredményének nevezte, hogy az emberek bátrabbak lettek. Újságírói kérdésre válaszolva leszögezte: hamar vége lesz a hatalomnak, ha őt őrizetbe veszik.

A választás nagy esélyese, Alekszandr Lukasenko szintén Minszkben adta le délben szavazatát. Az állami televízió egyenes adásban közvetítette, amint az államfő az 1. számú választókörzetben az urnába ejtette a szavazólapot, majd egy nemzetközi megfigyelők bejelentésére vonatkozó, félig elhangzott újságírói kérdésnél megszakadt az élő közvetítés. A fél órával később leadott tudósítás szerint az elnök a választási kampányt értékelve kijelentette: az előző évekhez viszonyítva sokkal nyugodtabban folyik a választási kampány. Az országban nyugalom, rend van, az emberek mennek szavazni. Az ellenzék tiltakozó megmozdulásra való felhívásával kapcsolatban Lukasenko cáfolta, hogy megfélemlítenék a népet. Az állami televízió déli híradásában a reggeli választási hírműsorral ellentétben már azt közölte: a választásról 550 külföldi újságíró, közöttük számos nemzetközi hírügynökség munkatársa tudósít.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.