Fábián, Sebestyén
-12 °C
-3 °C

Jövő hét keddre hirdettek általános sztrájkot Franciaországban

MTI
2006.03.21. 00:52

Március 28-ra hirdetett általános sztrájkot hétfő este tizenkét szervezet, köztük az öt legnagyobb francia szakszervezet és diákszervezet harminc képviselője, miután a francia kormány ultimátumuk lejártával sem vonta vissza az első munkavállalási szerződésről szóló törvényt. A megmozdulás két hónap alatt a negyedik országos tiltakozás lesz a munkajogi reform ellen.

A nap folyamán Jacques Chirac elnök, teljes támogatásáról biztosítva kormányát, negyedszerre sürgetett párbeszédet az első munkavállalási szerződésről (CPE) szóló törvény érdekében, amely a 26 évesnél fiatalabbak esetében kétéves próbaidőt és indoklás nélküli felmondást tesz lehetővé a munkáltatóknak.

Dominique de Villepin kormányfő ugyanakkor nem találkozott a szociális partnerekkel és megismételte, hogy a szerinte a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és a munkaerőpiac rugalmasságát segítő törvényt nem hajlandó visszavonni, és az a tervek szerint egy hónap múlva életbe lép. A miniszterelnök azonban nagyvállalatok és három diákszervezet képviselőit fogadta, de a legnagyobb, az UNEF elutasította a meghívást.

A szombati párizsi tüntetést követő összecsapások után a Sud nevű szakszervezet egy 39 éves tüntetőjét súlyos agyi sérülésekkel szállították egy főváros közeli kórházba. A kómában fekvő férfin a szakszervezet szerint "a rendfenntartó erők erőszakkal átgázoltak". A rendőrség eljárást rendelt el az ügy kivizsgálásra.

A diáktüntetések kedden várhatóan országszerte folytatódnak. A párizsi prefektúra közlése szerint a fővárosban ismételten a Latin negyedben lesznek felvonulások. Hétfőn a 84 francia egyetemből 67-en és 313 gimnáziumban szünetelt teljesen vagy részlegesen az oktatás.

Paphos képekben

Ciprusi fotók, fantasztikus élmények. Nézd meg most!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.