Timót, Xénia
-10 °C
-1 °C

Az olasz ellenzék tiltakozott Berlusconi tévészereplése miatt

MTI
2006.04.08. 11:24
Tiltakozott az olasz balközép ellenzék Silvio Berlusconi kormányfő péntek esti, előre be nem jelentett televíziós szereplése miatt. A miniszterelnök a pénteken este 21 órakor a Berlusconi család tulajdonában lévő Mediaset-konszern egyik csatornáján, a Rete 4-en mintegy 20 perces interjút adott, amelynek során "a szabadságjogok - szeretni is tudó - Olaszországára" való szavazásra szólított fel, míg a baloldalról azt állította, hogy "csak adóztatni, irigykedni és gyűlölni tud." Az interjú kedvéért több mint két órával előbbre hozták a L'antipatico című éjszakai televíziós műsort, hogy még a péntek éjfélkor életbe lépő kampánycsend előtt megszólaltathassa a kormányfőt.

Az Olajfa (Ulivo) balközép csoportosulás szerint ezzel a szerepléssel Berlusconi ismét megsértette az egyes jelöltek esélyegyenlőségét, a médiaszereplésük kiegyensúlyozottságának szabályát. A kormányfő korábban azzal védekezett, hogy az interjú neki "járt", mert még soha nem szerepelt az említett műsorban, a Mediaset pedig leszögezte: tiszteletben tartotta a választási kampány szabályait azzal, hogy még Berlusconi érkezése előtt interjút sugárzott Enrico Bosellivel, a Rózsa az ökölben (Rosa nel pugno) radikális szocialista irányzatú kis párt vezetőjével.

Az április 9-10-i választások kampányában a Mediasetet háromszor bírságolta meg - összesen 250 ezer euróra - az olasz médiakampányt felügyelő hatóság, az AGCOM, mert túl sok teret adott a jobb-közép pártoknak és Berlusconinak az ellenzék rovására. Az olasz képviselőházi és szenátusi választásokat vasárnap és hétfőn tartják Olaszországban.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Újévi szállás ajánlatok

Kezdje az évet kikapcsolódással, a wellnessből sosem elég.