Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Letette a hivatali esküt Lukasenko

MTI
2006.04.08. 15:36
Letette a hivatali esküt szombaton Fehéroroszország régi-új államfője, az immár harmadik elnöki időszakát kezdő Alekszandr Lukasenko. Az ellenzék és a Nyugat által az emberi jogok szisztematikus semmibe vételével vádolt Lukasenko a főváros szívében álló Köztársasági Palotában tette le az esküt. Jobb kezével a fehérorosz alkotmányon az új elnök felesküdött arra, hogy a nép érdekeit szolgálja és támogatja jogait. Az ünnepélyes eseményt élőben közvetítették a fehérorosz televízióban, de magán a ceremónián és a palota előtti Október téren csak a meghívóval rendelkező kiváltságosok vehettek részt.

A hivatalos végeredmény szerint a március 19-i elnökválasztáson 92,6 százalékos részvételi arány mellett Lukasenko a szavazatok 82,6 százalékát söpörte be. Alekszandr Milinkevicset, az egyesült demokratikus erők jelöltjét a választók 6 százaléka, a liberális demokrata Szergej Gajdukevicset 3,5, a másik ellenzéki jelöltet, Alekszandr Kozulint pedig 2,3 százalék támogatta a választási bizottság hivatalos eredményei szerint.

A fehérorosz ellenzék nem ismerte el az elnök választás végeredményét, és másfél hétig tüntetett Minszk központjában csalást kiáltva. Az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) szerint a választás nem felelt meg a szabad és tisztességes választások demokratikus normáinak, mivel Lukasenko visszaélt az államhatalommal és korlátozták az állampolgárok alapvető jogait.

Az 1994 óta folyamatosan hatalmon lévő Lukasenkót azért bírálja az ellenzék és a Nyugat, mert elhallgattatta a független médiát, szétzúzta az ellenzéket és manipulálta a választásokat. Amerikai tisztségviselők, köztük Condoleezza Rice külügyminiszter Európa utolsó diktátoraként bélyegezte meg őt. A "szigorú, de tisztességes" és gondoskodó politikus szerepkörében tetszelgő Lukasenko hazájában ugyanakkor elég népszerű, különösen az idősek és a falusi szavazók körében. A nyugati fővárosokban nem kívánatos Lukasenko szívélyes kapcsolatokat épített ki Oroszország, Kína, Kuba, Irán és Líbia vezetőivel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Kezdje az évet egzotikus körutazással!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.