Gusztáv
-11 °C
-2 °C

Megkezdődött a Karadzicot segítő miniszter pere

MTI
2006.04.18. 16:17

Megkezdődött kedden Szarajevóban egy volt boszniai szerb miniszter pere, akit a szökésben lévő háború bűnös, Radovan Karadzic támogatásával vádolnak. Momcilo Mandicot, aki pénzügyminiszter volt Karadzic kormányában az 1992-95-ös boszniai háború idején, azzal vádolják, hogy segítséget nyújtott a hágai Nemzetközi Törvényszék által népirtás bűntette miatt körözött Karadzicnak. A boszniai szerbek egykori vezetője a háború vége óta szökésben van.

Mandic később a boszniai Privredna Banka igazgatója lett, és a vád szerint 1999-ben törvénytelen pénzalapot hozott létre, hogy megvédje üldözőitől Karadzicot. A mintegy 1,5 millió eurónyi összeget egy illegális számlára utalta át egy belgrádi bank, amely akkor a néhai Slobodan Milosevic jugoszláv elnök ellenőrzése alatt állt. Az átutalásokat a bosznia-hercegovinai hármas elnökség volt szerb tagjának, Momcilo Krajisniknak a kérésére hajtották végre. Krajisnik jelenleg a hágai törvényszék előtt felel háborús bűneiért.

A Mandic-ügyben három további boszniai szerb ügyét, köztük a hármas elnökség egy másik volt szerb tagjáét, Mirko Sarovicét is tárgyalják. Ellenük az ügyészség bűnszövetkezetben való részvétel címén folytat eljárás. Mind a négy vádlott ártatlanságát hangoztatta.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.