Mária
-7 °C
3 °C

Tízezrek tüntettek Brüsszelben egy fiatal fiú meggyilkolása miatt

MTI
2006.04.23. 18:04
Majdnem százezren vettek részt vasárnap délután Brüsszelben abban a tiltakozó menetben, amelyet egy múlt héten meggyilkolt 17 éves fiú emlékére szerveztek.

A tüntetésen - avagy ahogy a szervezők meghirdették: a "csendes felvonuláson" - a rendőrség becslése szerint 80 ezren vettek részt. Mindez mutatja, hogy a bűntény milyen felháborodást keltett az egész belga társadalomban.

Joe Van Holsbeecket tíz nappal ezelőtt fényes nappal, a brüsszeli központi pályaudvar várócsarnokában, rengeteg ember szeme láttára gyilkolta meg két vele egykorú arab fiatal. A tettesek odamentek hozzá, mintha felvilágosítást akarnának kérni, de valójában a fiúnál lévő, drága MP3-lejátszóra fájt a foguk, ezt próbálták elrabolni. Joe védekezett, mire az egyik támadó egy kést rántott elő, s szíven döfte. A tettesek elmenekültek, s mind a mai napig nem sikerült kézre keríteni őket, noha a rendőrség hatalmas erőkkel nyomoz.

A fiú családtagjai kérték, hogy a tragédiát egyetlen politikus, egyetlen párt se próbálja felhasználni saját céljaira. Ennek megfelelően a tüntetésen sem voltak pártjelvények, feliratok: a résztvevők valóban csendesen, szomorúan haladtak, s közülük sokan rózsát, vagy más virágot vittek a kezükben.

A tüntetés a Brüsszel belvárosát övező körgyűrűtől indult, s a gyilkosság helyszínét, a központi pályaudvart útba ejtve a Legfelsőbb Bíróság épülete előtti téren ért véget. A megmozdulásra az egész országból érkeztek résztvevők, s a belga vasúttársaság erre az alkalomra speciális, kedvezményes jegyet biztosított.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Fergeteges Szilveszter

Fantasztikus szilveszteri vacsorával, hajnalig tartó bulikban, ismert sztárokkal töltheti el az év utolsó éjszakáját.