Gedeon, Johanna
2 °C
21 °C

Az EP bizottsága elfogadta az első roma nőjogi jelentés

MTI
2006.04.25. 18:32

Nagy többséggel elfogadta az Európai Parlament nőjogi és esélyegyenlőségi bizottsága kedden Járóka Lívia (Fidesz-MPSZ) saját kezdeményezésű jelentését a roma nők helyzetéről az Európai Unióban, a dokumentum az Európai Parlament történetének első roma nőjogi jelentése.

Járóka Brüsszelben kiadott közleménye szerint a jelentés jelzi a roma nők alapvető emberi jogainak megvalósításával kapcsolatban az EU-n belül felmerülő sokféle problémát, és felszólít számos intézményt, hogy késlekedés nélkül cselekedjenek a jelenlegi roma jogi krízis megfékezéséért.

A jelentéstevő kiemeli a roma nők elleni többszörös diszkriminációt olyan területeken, mint a munka, az egészségügy és az oktatás, valamint említést tesz a roma nők sterilizációjáról és az emberkereskedelemről. Felszólítja az Európai Bizottságot és az Európai Parlamentet, hogy hozzanak létre külön pénzalapot a roma nők felemelkedésének elősegítésére, egyénileg és szervezetek keretében egyaránt, az oktatásban, foglalkoztatásban, vezetésben és politikai életben való részvételük érdekében.

Belföldi ajánlatok

Rengeteg gyönyörű helyet talál belföldi ajánlataink között.

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.