Timót, Xénia
-8 °C
-3 °C

Egyre népszerűbb a Hamász a palesztinok körében

MTI
2006.04.25. 21:33

A pénzügyi válság ellenére növekszik a Hamász szélsőséges iszlám mozgalom népszerűsége a palesztinok körében a márciusi kormányalakítása óta. A rámalláhi Near East Consulting Found intézet által készített, felmérés szerint jelenleg a palesztinok 46 százaléka támogatja a Hamászt, az egy hónappal ezelőtti 43 százalékkal szemben, míg 34 százalék a Mahmúd Abbász palesztin elnök vezette Fatahot részesíti előnyben.

Az Egyesült Államok és az Európai Unió felfüggesztették közvetlen segélyeiket a Palesztin Hatóságnak a Hamász-kormány beiktatása óta, amelyet terrorista szervezetnek tekintenek, amíg nem hajlandó lemondani az erőszakról, nem ismeri el Izraelt és a korábbi izraeli-palesztin békemegállapodásokat.

Irán 50 millió dolláros segélyt ígért a Hamász-kormánynak a pénzügyi válság leküzdésére. Az Arab Liga bankszámlát nyitott Egyiptomban melyen jelenleg közel 70 millió dollárnyi, a Palesztin Hatóságnak címzett segély található. Az Arab Liga 50 millió dolláros összeg szerdai átutalásának szándékát jelentette be. Az eddig összegyűjtött segélyek sem elégségesek azonban a palesztin kormányzat 165 ezer alkalmazottjának márciusban elmaradt bére pótlására. Mahmúd az-Zahar palesztin külügyminiszter közölte, hogy Szaúd-Arábia 90 millió dolláros azonnali segélyt ajánlott fel a Palesztin Hatóságnak, ami az eddigi legjelentősebb ígéretnek számít.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.