Emőke
8 °C
19 °C

Parlamenti választások a Fidzsi-szigeteken

MTI
2006.05.06. 17:47
A többségben lévő őslakos melanéziaiak és a betelepített indiaiak közötti feszültségek közepette megkezdődtek szombaton az egy hétig tartó parlamenti választások az óceániai Fidzsi-szigeteken. Az Európai Unió a választásokra megfigyelőcsoportot küldött, amelyet Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő vezet.

A választásokon részt vevő két legjelentősebb politikai erő a melanéziai Laisenia Qarase jelenlegi kormányfő vezette Fidzsi Nacionalista Egyesült Front Párt és az előző miniszterelnök, az indiai származású Mahendra Chaudry vezette Fidzsi Munkáspárt.

Az Új-Zélandtól 1770 kilométerrel északra fekvő, 322 tagból álló szigetcsoportnak közel 900 ezer lakosa van, akiknek mintegy 50 százaléka melanéziai, 37 (más forrás szerint 46) százaléka pedig indiai. Utóbbiak azoknak a leszármazottai, akiket a brit gyarmattartók egy évszázaddal ezelőtt a munkaerő gyarapítására betelepítettek.

Az Európai Unió a fidzsi választásokra megfigyelőcsoportot küldött, amelynek vezetője Szent-Iványi István (SZDSZ) európai parlamenti képviselő. Ez az első alkalom, hogy egy új EU-tagállam EP-képviselője vezeti az unió csoportját, mint ahogy arra sem volt korábban példa, hogy az unió Óceánia bármely államába választási megfigyelőket küldött volna.

Választott már utasbiztosítást?

Több mint 50 ajánlat, akár napi 161 Ft-tól!

Európai körutazások

Izlandi csillagtúra, Skócia felfedezése, a csodás Szicília, és a bajor kastélyok világa.