Mária
-6 °C
-2 °C

Chirac francia elnök bízik a kormányfőben

MTI
2006.05.06. 18:46
Nem tervezi a kormány átalakítását a francia elnök - mondták szombaton Jacques Chirac környezetében név nélkül nyilatkozó források, miközben a Le Monde című párizsi lap hétvégi számában azt írta, hogy a súlyos belpolitikai botrány lecsillapítására az államfő felajánlotta a belügyminiszternek a kormány vezetését.

Dominique de Villepin miniszterelnök, akiben az említett források szerint az államfőnek "teljes a bizalma", a közvélemény szemében elvesztette hitele nagy részét azóta, hogy rá vetült a gyanú: titkos nyomozást rendelt meg belügyminisztere, Nicolas Sarkozy ellen egy utóbb hamisítványnak bizonyult névsor alapján, amelyen nagy összegű kenőpénzek tisztára mosásával - titkos külföldi számlán tartásával - vádolt személyek szerepeltek. Villepin határozottan elutasítja, hogy ő Sarkozy ellen nyomoztatott volna. Mind a kormányfő, mind belügyminisztere a kormányzó Népi Mozgalom Uniójának (UMP) elnökjelöltségére pályázik, Sarkozy ez idő szerint messze nagyobb eséllyel.

Chirac pénteken fogadta Sarkozyt, de a találkozóról semmiféle érdemi tájékoztatás nem hangzott el. A Le Monde mindenesetre úgy értesült, hogy a köztársasági elnök felajánlotta a belügyminiszternek, vezesse el a kormányt az elnöki mandátum egy év múlva esedékes lejártáig. Sarkozy környezete ezt mérgezett ajándéknak tartja, amely csak arra lenne jó, hogy letérítse a minisztert az Élysée palota felé vezető útról.

A megtépázott tekintélyű Villepin ugyancsak nem akar hallani a távozásról, amellyel - mondják a hozzá közel állók - óhatatlanul a botrány bűnbakjává válna. Sarkozy szombaton Villepinnel találkozott, de erről az összejövetelről sem hangzott el tájékoztatás.

Ha már erre járok beugrom

..tényleg ez történt, Palau és Mikronézia szigeteit járva úgy döntöttem, hogy Saipanra is átugrom.

Visszatérés a paradicsomba

Egy újabb kaland előszobájába léptünk, mikor kis kocsink megindult Christchurch felé.