Sára, Márió
-12 °C
-1 °C

Nem lesz nagykoalíció Csehországban

MTI
2006.05.21. 17:26
Határozottan kizárta a júniusi képviselőházi választás utáni nagykoalíció megkötésének lehetőségét a két vezető cseh párt, a szociáldemokraták és a polgári demokraták elnöke.

Jirí Paroubek szociáldemokrata és Miroslav Topolánek polgári demokrata politikus vasárnapi televíziós vitája az első volt a négy nagy televíziós összecsapás közül, amely a június 2-ra és 3-ra kiírt választásokig még megvalósul.

"Miroslav Topolánekkel ez (a kormánykoalíció) elképzelhetetlen" - reagált a kérdésre Paroubek miniszterelnök, aki a Cseh Szociáldemokrata Párt kormányfőjelöltje.

"Nem is tudom elképzelni, hogy jöhetne létre ez a koalíció. A szociáldemokraták egyébként is előnyben részesítik a kisebbségi kormányt kommunista támogatással" - jelentette ki Topolánek, a Polgári Demokratikus Párt kormányfőjelöltje.

Václav Klaus államfő, aki ebben a funkciójában is a polgári demokraták tiszteletbeli elnöke, viszont egy szombaton megjelent lapinterjúban azt állította, hogy nyitva kell hagyni minden kormányalakítási alternatívát.

Az egyórás vita tele volt személyeskedésekkel, ami a politológusok szerint a cseh választási kampány eldurvulására utal. Topolánek a televíziós vita befejezése után nem volt hajlandó kezet fogni Paroubekkel.

Utazás aggodalom nélkül?

Utazása előtt sose feledkezzen el utasbiztosításáról!

Wellness hétvégék belföldön

A kényeztetés egész évben jár Önnek! Válasszon a legjobb ajánlatokból.