Judit
-2 °C
8 °C

Sztrájkba léptek a norvég közszolgálati média újságírói

MTI
2006.05.31. 21:28

Sztrájkba léptek a norvég közszolgálati médiák újságírói szerdán a bértárgyalások kudarca miatt, a sztrájk elhúzódása a labdarúgó világbajnokság norvégiai közvetítését is veszélyeztetheti. A munkabeszüntetésről, amely miatt szünetel a NRK rádió és televízió legtöbb műsora, a LO Stat és a Norsk Journalistlag szakszervezetek döntöttek hosszas, ám kudarccal végződő tárgyalássorozat után.

A két másik szakszervezet elfogadta a béremelésre vonatkozó kompromisszumos ajánlatot, de a sztrájk miatt lehetetlen sugározni a szokásos műsorokat - közölte a NRK. Valamennyi klasszikus hírműsort töröltek - tette hozzá a vállalat.

A sztrájk néhány nappal előzte meg a pénteken Oslóban kezdődő atlétikai Golden League versenyt, amelyen magyar versenyzők is indulnak. Így feltehetően veszélybe kerül a sportesemény televíziós közvetítése, hacsak a sztrájkoló szakszervezetek nem veszik fel a munkát, s sztrájk elhúzódása pedig a labdarúgó világbajnokság norvégiai vetítését is veszélyeztetheti.

A közszolgálati médiák dolgozói azt kifogásolják, hogy jóval kevesebbet keresnek, mint a kereskedelmi médiáknál dolgozó kollégáik, és évi 16 ezer korona (2000 euró) béremelést követeltek, amit a munkaadók elutasítottak.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Év végi utazás

Ajándékozzon utazást, töltse a karácsonyt és a szilvesztert külföldön!