Natália
-3 °C
8 °C

Minszk megkapta a legmodernebb orosz légvédelmi rakétarendszert

MTI
2006.05.31. 23:02
Megérkezett Fehéroroszországba a 3RK S-300-as jelzésű, legkorszerűbb orosz légvédelmi rakétarendszer utolsó szállítmánya, jelentette szerdán a Rzeczpospolita című lengyel napilap.

A rendszer 24 rakétaindító berendezését - összesen mintegy 10 millió euró értékben - Minszk ingyen kapta meg Moszkvától. A legnagyobb példányszámú varsói újság szerint az orosz beruházás válasz a lengyel légierő korszerűsítésére, amelynek keretében Varsó 48 új F-16-os vadászrepülőgépet rendelt az Egyesült Államoktól.

Alekszandr Lukasenko fehérorosz elnök több ízben is beszélt a NATO részéről növekvő katonai fenyegetésről, a fehérorosz televízió pedig áprilisban egy olyan filmet mutatott be, amelyben arra figyelmeztettek, hogy Lengyelország fegyverkezik, a Visztula mentén titokban a NATO kötelékéhez tartozó katonai objektumokat létesít, és a fehérorosz határon növeli csapatai létszámát.

Az új légvédelmi rendszer fehéroroszországi telepítését a lengyel kormány egyelőre nem kommentálta. Az orosz média 2005 szeptemberében számolt be arról, hogy Oroszország S-300-as légvédelmi rakétarendszert ad el Fehéroroszországnak, egy két évig tartó tárgyalássorozat eredményeként. Moszkvában rendszeresen hangsúlyozzák, hogy Oroszországot nyugtalanítja a NATO keleti kiterjesztése, még ha a XXI. század igazi fenyegetései más térségekből indulnak is ki.

US Virgin Islands

Sosem láttál még ilyen gyönyörű helyet!

Oszd meg élményeidet!

Oszd meg nyári élményeidet más utazókkal is, tölts fel beszámolót, fotókat!