Emánuel
3 °C
12 °C

Az észak-koszovói szerbek megszakították a kapcsolatokat Pristinával

MTI
2006.06.05. 19:49
Az elmúlt hetek felderítetlen gyilkosságai és szerbellenes bűntényei miatt az Észak-Koszovóban élő szerbek hétfőn rendkívüli intézkedések megtételét jelentették be a térségben, és megszakítottak mindennemű kapcsolatot Pristinával és az ENSZ-kormányzattal (UNMIK).

Az észak-koszovói Zvecanban hétfőn több ezer szerb tüntetett a szerbellenes erőszakcselekmények miatt, a tiltakozó megmozduláson felszólaltak a szerbek lakta zvecani, Kosovska Mitrovica-i, Zubin Potok-i és leposavici járás vezetői. Bejelentették, hogy a megszaporodott szerbellenes erőszakcselekmények és a hatóságok tehetetlensége miatt rendkívüli intézkedéseket foganatosítanak az említett szerbek lakta járásokban.

A legelső az, hogy megszakítanak mindennemű kapcsolatot a koszovói hatalmi intézményekkel és az UNMIK-kal, amíg nem fogják el a bűntények elkövetőit. Az ENSZ-missziótól ezentúl egyetlen szerb sem fogadhat el fizetést - ez az oktatásban, az egészségügyben és a helyi önkormányzatoknál dolgozó személyeket érinti.

Bizottság alakul a rendkívüli helyzetek kezelésére, a térségben élő szerbek önszerveződésbe kezdenek. Követelik, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsa 1244-es számú koszovói határozatával összhangban néhány száz szerbiai rendőrt vezényeljenek a térségbe, ellenkező esetben pályázatot írnak ki rendőrök toborzására. Megtiltották a koszovói rendőrségnek a nyomozótevékenységet Zvecanban, és követelték, hogy a bűntények feltárásába kapcsolódjanak be a szerbiai belügyminisztérium nyomozói.

A tiltakozó gyűlés szónokai az Észak-Koszovóban uralkodó "rendkívüli helyzettel" indokolták az intézkedések meghozatalát. A belgrádi média Momir Kasalovic mitrovicai járási vezető azt hangoztatta, hogy az előre kitervelt szisztematikus bűntényekkel a szélsőségesek meg akarják félemlíteni az észak-koszovói szerbeket, és el akarják űzni őket otthonaikból.

Az elmúlt négy-öt hétben súlyos bűntények sorozata történt Koszovó északi részén, jobbára a zvecani járásban. Május elején feltehetően albán szélsőségesek tüzet nyitottak egy ortodox papra és családjára, egy másik esetben két szerb fiatalt ért fegyveres támadás egy benzinkútnál. A múlt héten csütörtökön véres akciófilmekbe illő módszerrel oltották ki egy szerb férfi életét, vasárnap pedig saját házának udvarán sebesítettek meg lőfegyverrel egy szerb asszonyt.

Egzotikus körutazások!

Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.

Tavaszi hosszú hétvégék

Töltse az ünnepeket külföldön, London, Párizs, Róma városnézés, olasz hajóút, síelés Ausztriában.