Melinda, Vivien
2 °C
8 °C

Horvátország hamarosan elismeri Montenegró függetlenségét

MTI
2006.06.05. 19:56
Horvátország napokon belül, fenntartások nélkül elismeri a hajdani háborús ellenfél, Montenegró függetlenségét - jelentette be hétfőn a zágrábi kormány szóvivője.

Ratko Macek szerint a horvát kormány ugyanakkor még nem döntötte el, hogy a formális elismeréssel megvárja-e az Európai Unió hasonló lépését, vagy hamarabb megteszi-e azt.

A gyors elismerést támogatja Stipe Mesic horvát elnök is, aki "a független Montenegró realitásának elfogadását" szorgalmazta hétfőn. Az államfő hivatkozott arra, hogy amikor 1999-ben Horvátország kihirdette a saját függetlenségét, maga is a "realitások elismerését" várta el másoktól.

Annak idején Szerbia szövetségeseként Montenegró is háborúban állt Horvátországgal, támogatta a horvátországi szerbek fegyveres lázadását. Dubrovnik dél-dalmáciai műemlékvárost montenegrói területről lőtték, s a város és környéke bombázásában montenegróiak százai vettek részt.

A háború 1995-ös befejeződése óta jelentősen javultak a horvát-montenegrói kapcsolatok, főleg annak nyomán, hogy a jelenleg a kormányfői tisztséget betöltő Milo Djukanovic még államfőként bocsánatot kért köztársasága háborús szerepéért.

A horvát kormányszóvivő szerint a független Montenegró elismerését Zágráb nem köti ahhoz a feltételhez, hogy Djukanovic bocsánatkérése után Podgorica újból, formálisan is kövesse meg Horvátországot a háborús bűncselekményekért vagy fizessen háborús jóvátételt, miként azt egyes horvát ellenzéki politikusok követelték.

Nászút ajándékba!

Esküvőt tervez? Tervezzen velünk, nyerjen wellness nászutat!

Pihenjen Szép kártyával!

Egy kis lazítás Önnek is jár! Íme a Szép kártya elfogadóhelyek.